11 tips voor chefs

Veel voorkomende valkuilen – gezond koken

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Praesent euismod quis ipsum vel sodales. Maecenas bibendum tellus in aliquet molestie. Integer augue massa, feugiat ac quam sed, iaculis accumsan justo.

Gezonde voeding

Gezond koken en gezond eten is niet altijd vanzelfsprekend. Er is veel informatie beschikbaar, waardoor men vaak door de bomen het bos niet meer ziet. Bovendien is de beschikbare informatie niet altijd even duidelijk, geeft ze vaak geen ruim genoeg beeld of is ze tegenstrijdig met andere informatie.

Gezond koken en eten hoeft echter niet moeilijk te zijn. Door enkele veel voorkomende valkuilen te begrijpen en te vermijden, wordt het maken van gezonde maaltijden kinderspel.

“Foute” koolhydraatrijke (suikerrijke) voeding en dranken.

We eten te veel suiker! Belgen eten ongeveer dubbel zo veel vrije suikers dan de aanbevolen maximale hoeveelheid. Vrije suikers zitten bijvoorbeeld in frisdrank, fruitsap, gebakjes en andere zoetigheden. Niet alleen vrije suikers, maar ook complexe suikers (koolhydraten) zijn niet altijd goed. Frieten, wit brood, en cornflakes bijvoorbeeld leveren ons lichaam veel suikers onder de vorm van complexe koolhydraten, die eveneens nadelig kunnen zijn voor de gezondheid.

 

Suikers zijn echter niet perse ongezond, zolang ze maar in hun minst bewerkte vorm gegeten worden.


TIP 1: Eet vooral voeding die van nature rijk is aan suikers, zoals fruit en gedroogd fruit en vermijd toegevoegde suiker en bewerkte voeding.


TIP 2: Gebruik je toch suiker in gerechten, probeer ze dan gedeeltelijk te vervangen door zoetstoffen, maar overdrijf er ook niet mee.


TIP 3: Vermijd zo veel mogelijk sterk bewerkte koolhydraatbronnen zoals wit brood, witte pasta, witte rijst, frieten en zelfs puree. Kies in de plaats daarvan voor volkoren brood, volkoren pasta, bruine rijst en onbewerkte gegaarde aardappelen. Deze voedingsmiddelen leveren over het algemeen meer voedingsstoffen en de suikers in deze voeding komt trager in het bloed terecht.

"Foute” en te weinig goede vetten in de voeding.

Vet wordt al lang niet meer gezien als boosdoener voor de gezondheid. Vetten zijn zelfs heel belangrijk, maar het ene vet is het andere niet. Je hebt verzadigd en onverzadigd vet en omega 3, 6 en 9 rijke vetten. Er zit vet in vlees, vis en kaas, en in avocado’s, olijven, noten en pinda’s. Maar wat is nu goed en wat niet?

 

Omega 3 vetten bijvoorbeeld zijn cruciaal voor een goede gezondheid! In het Belgische voedingspatroon zitten te weinig omega 3 vetten.


TIP 4: Omega 3 haal je uit noten en zaden en plantaardige oliën zoals koolzaad en lijnzaadolie. Gebruik deze producten dus vaker, maar enkel in koude bereidingen!


TIP 5: Een ander type omega 3 vind je terug in vis. Naast omega 3 uit plantaardige bronnen, heb je deze ook nodig. Serveer daarom minstens één keer per week een vette vis, zoals zalm, haring, makreel of sardine.

In het Belgische voedingspatroon zitten te veel verzadigde en omega 6 rijke vetten.


TIP 6: Beperk verzadigde vetten in de voeding. Eet wat minder vaak vet vlees en vetrijke zuivelproducten en gebruik minder vaak echte boter.


TIP 7: Beperk omega 6 rijke vetten in de voeding. Gebruik minder vaak zonnebloemolie, maisolie, arachideolie en sojaolie.


TIP 8: Gebruik voor warme bereidingen vooral olijfolie. Dit blijft de beste vetstof voor warme bereidingen, onder de 170°C.

Te weinig groenten en fruit in de voeding.

Als er één ding is waarover alle gezondheidsexperts het eens zijn, is het dat groenten razend gezond zijn en dat we er veel te weinig van in onze voeding hebben. Gebruik daarom zo veel mogelijk groenten en varieer ook zo veel mogelijk! Ook fruit wordt zelden voldoende gegeten. Aangeraden wordt om twee stukken fruit per dag te eten.

Eet (veel) meer groenten!


TIP 9: Maak groenten het hoofdbestanddeel van elke warme maaltijd. Beperk porties aardappelen, pasta, rijst en vlees en zorg ervoor dat minstens de helft van het bord groenten zijn.


TIP 10: Serveer meerdere soorten groenten bij elke maaltijd. Meerdere soorten groenten maakt het makkelijker om het aandeel groenten op het bord groter te maken. Bovendien krijg je op die manier een ruimer gamma voedingstoffen binnen.


Denk aan smaken die mekaar complementeren, zoals broccoli en bloemkool, savooikool en wortel of venkel en tomaat

.

TIP 11: Serveer groenten bij minstens twee maaltijden per dag. Groenten worden vooral gegeten bij de warme maaltijd, maar groenten kunnen gegeten worden tijdens elke maaltijd. In een omelet bij het ontbijt, in een salade bij de lunch, als groentespread op brood, warm tijdens het diner of rauw met een dipsaus als snack.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
Accountgegevens
Loading...
Profiel aanpassen
Close
Chef cook posing