3 tips voor chefs: bevorder de vertering

Constipatie is de verzamelnaam voor de symptomen die verband houden met moeilijkheden bij de ontlasting. Het is een veelvoorkomend probleem bij ouderen. Uit onderzoek blijkt dat constipatie vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen en ook meer bij oudere mensen dan bij jonge mensen. Wat kan men doen om constipatie te verhelpen?


Hieronder 3 tips om de vertering van ouderen te bevorderen

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Praesent euismod quis ipsum vel sodales. Maecenas bibendum tellus in aliquet molestie. Integer augue massa, feugiat ac quam sed, iaculis accumsan justo.

1. Voldoende vezels in de voeding

Vezels zijn plantaardige stoffen die tijdens de spijsvertering in de maag en de dunne darm niet verteerd of geabsorbeerd worden, ze komen in zijn geheel terecht in de dikke darm. Vezels kunnen opgedeeld worden in twee verschillende soorten, enerzijds de oplosbare vezels en anderzijds de onoplosbare vezels.


Oplosbare vezels vind je terug in groenten, fruit en peulvruchten. Ze slorpen veel water op en vormen een soort gel. Hierdoor neemt de darminhoud toe en zorgt het voor een stroperige samenstelling. Je krijgt daardoor een zachtere stoelgang. Belangrijk hierbij is dat men voldoende water drinkt, want alleen dan zwellen de vezels op.


Onoplosbare vezels zitten in volle graanproducten en noten. Ze binden water en hebben een sponswerking en zwellen dus op. Hierdoor zetten ze uit en geven zo de darminhoud meer volume.


Een vezelinname van ongeveer 20-25g/dag kan constipatie bij oudere mensen verminderen. Indien deze hoeveelheid niet met de dagelijkse voedingsinname wordt bereikt, kunnen er eventueel vezelsupplementen ingeschakeld worden. Belangrijk is om de vezelinname geleidelijk aan te verhogen tot de dagelijkse dosis bereikt is. Dit is om klachten zoals een opgeblazen gevoel, ongemak en buikpijn zoveel mogelijk te vermijden.


Enkele tips, voor een goede vezelinname in de dagelijkse voeding:


Bij de broodmaaltijd:


  • Kies voor volkoren brood, volkoren beschuit en varianten i.p.v. wit
  • Als alternatief kan havermout, havermoutpap of muesli voorzien worden
  • Voeg fruit toe in de vorm van: broodbeleg (vb banaan, fruitmoes, …), fruitsalade, fruitmoes, vers sinaasappelsap, …


Warme maaltijd:


  • Geef voorkeur aan aardappelen, volkoren pasta of varianten zoals volkoren rijstnoedels bruine/volkoren rijst, zilvervliesrijst, bulgur, voorgekookte tarwekorrels, volkoren couscous, quinoa, …
  • Zorg voor voldoende groenten en varieer in soorten
  • Soep is vaak een populair gerecht bij ouderen. Het levert bovendien extra vocht en vezels. Je kan volkoren broodkorstjes of volkoren beschuit toevoegen om de vezelinname te verhogen.
  • Soepen op basis van peulvruchten (linzen, witte bonen, enz.) zijn extra vezelrijk.


Tussendoor/dessert:


  • Schakel extra fruit in tussendoor in de vorm van stuk fruit, fruitsalade, fruit op sap, fruitmoes, fruit verwerkt in platte kaas/pudding, smoothie, vers sinaasappelsap, gedroogd fruit,…
  • Volkoren crackers en rijstwafels kunnen als tussendoortje ingeschakeld worden.
  • Havermoutpap, pudding met rozijnen, … zijn tussendoortjes die extra vezels aanbrengen.

Indien noodzakelijk en op medisch voorschrift kunnen extra vezels toegevoegd worden aan de maaltijden. Dit kan door pudding, soep, puree of andere bereidingen te verrijken met vezels. Hiervoor zijn verschillende producten beschikbaar. Ontdek hier Nutrisis Fibremix en bestel via JAVA Online.

2. Voldoende vochtinname 

Er is geen bewijs dat vocht op zich de stoelgang zou bevorderen. Voldoende vochtinname is wel belangrijk voor de werking van de vezels te bevorderen en om uitdroging bij de ouderen te voorkomen. Wanneer de vezel inname wordt verhoogd is het daarom ook belangrijk om altijd de vochtinname na te gaan.


Enkele tips, om uitdroging bij ouderen te voorkomen:


  • Zorg ervoor dat er altijd drinken in de buurt is, registreer eventueel de vochtinname via een drankkaart.
  • Kies voor voedingsmiddelen met voldoende vocht, soep is vaak een populair gerecht bij ouderen en levert bovendien ook extra vocht.
  • Start de dag met een glas water.
  • Ook tijdens de verzorging vb. na het tanden poetsen, bij het innemen van de medicatie, … kan de vochtinname gestimuleerd worden.

3. Voldoende bewegen

Oudere mensen hebben over het algemeen minder lichaamsbeweging dan de gemiddelde volwassene. Lichaamsbeweging zou bij oudere mensen helpend zijn om constipatie te bestrijden. Probeer er daarom voor te zorgen dat ouderen op tijd en stond bewegen in de mate van het mogelijke.


Is de persoon bedleggerig is? Probeer dan de armen en benen te bewegen en verander regelmatig van houding.

Titel

Indien het constipatieprobleem na het volgen van deze leef-en eetstijladviezen nog steeds niet verbetert, kan een medicamenteuze behandeling mogelijks een oplossing zijn.


Bronnen

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4459612/

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0755498216304055?via%3Dihub

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4459612/ 

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
Accountgegevens
Loading...
Profiel aanpassen
Close
Chef cook posing