Tips voor (toekomstige) flexitariërs 

Maecenas bibendum tellus in aliquet molestie.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Praesent euismod quis ipsum vel sodales. Maecenas bibendum tellus in aliquet molestie. Integer augue massa, feugiat ac quam sed, iaculis accumsan justo.

De filosofie

De flexitariër is een relatief nieuw begrip en valt in het rijtje naast de veganist en vegetariër. De flexitariër is wel een vreemde in de rij. Een flexitariër kiest er namelijk voor om bewuster te gaan eten, maar zonder een commitment aan te gaan om één voedingsgroep volledig uit te sluiten. Flexitariërs zijn op dat vlak, wat de naam al deed vermoeden, flexibel. Dit is waarschijnlijk ook de rede waarom het concept op relatief korte tijd sterk aan populariteit wint. Iedereen kan het namelijk doen, zonder ingrijpende veranderingen in hun dagelijkse leven!

 

Concreet komt het erop neer dat flexitariërs minimaal één dag per week hun portie vlees of vis laten. Sommige toegewijde flexitariërs kiezen ervoor om uitsluitend vlees te eten met speciale gelegenheden, andere beperken zich tot aan één veggiedag in de week en nog anderen doen iets daartussenin. Wat ze wel allemaal gemeenschappelijk hebben, is dat ze bewust kiezen om duurzamer te eten, zonder te hoeven inboeten op smaak, gezelligheid of gemak.

 

Flexitariërs verleggen de focus, voor minstens één dag per week, van maaltijden bouwen rond vlees of vis, naar maaltijden bouwen rond groenten, fruit, granen en peulvruchten. Dit doen ze om verschillende redenen, waaronder hun gezondheid, het klimaat, het bestrijden van wereldwijde ondervoeding, voor het dierenwelzijn of voor hun portemonnee.


Klein feitje: 76% van alle beschikbare landbouwgrond op onze planeet wordt gebruikt voor de veeteelt. 

(Bron www.evavzw.be)  Beeld je eens in hoe veel land er zou vrijkomen, moesten we met zen allen wat minder vlees eten. Land dat kan gebruikt worden om gewassen op te groeien om de armste bevolkingen ter wereld te voeden. En land dat kan gebruikt worden om een deel van de natuur die de laatste decennia verloren is gegaan, opnieuw op te bouwen.  Kortom, land om een betere toekomst op te bouwen.

Tips voor (toekomstige) flexitariërs:

In een wereld waar de flexitariër het weldra voor het zeggen zal hebben, kan je maar beter voorbereid zijn om aan hun wensen te voldoen. Met deze tips kom je al een heel eind:

 

TIP  1: Begin klein

Begin met één vegetarische dag per week, of zelfs per maand. Probeer wat dingen uit en leer uit je fouten. Later kan je uitbreiden naar meerdere vegetarische dagen. Elke stap in de goede richting is een win.

               

TIP 2: Kijk eens naar andere eetculturen

Je hoeft het warm water niet opnieuw uit te vinden. Vele andere culturen gebruiken al decennia vleesvervangers zoals peulvruchten of tofu. Door kennis over ingrediëntencombinaties en bereidingstechnieken uit deze culturen te lenen, kunnen makkelijk smakelijke gerechten worden gecreëerd.  

 

TIP 3: Niet elke aanpassing moet inspanning vragen

Niet alle plantaardige maaltijden vragen om veel creativiteit. Er zijn vele dierlijke producten die eenvoudig te vervangen zijn, waardoor recepturen gewoon behouden kunnen blijven. Zo kan een dierlijke boter of room eenvoudig vervangen worden door een evenwaardig plantaardig alternatief.   

Ook vervangers voor bijvoorbeeld burgers, worsten of schnitzels worden steeds realistischer, waardoor klassiekers zoals bloemkool met worst, of balletjes in tomatensaus ook de flexitariër kan aanspreken.

 

TIP 4: Het hoeft niet allemaal plantaardig

We zouden bijna vergeten dat ook eieren en kaas vleesvervangers zijn. In het bijzonder eieren zijn vele malen duurzamer dan de meeste andere dierlijke eiwitbronnen en passen absoluut in een duurzaam eetpatroon. Experimenteer daarom ook met eieren als duurzame eiwitbron in maaltijden.

Titel

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
Accountgegevens
Loading...
Profiel aanpassen
Close
Chef cook posing