Voedselroutines plantaardiger maken: zo doe je dat!

Maecenas bibendum tellus in aliquet molestie.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Praesent euismod quis ipsum vel sodales. Maecenas bibendum tellus in aliquet molestie. Integer augue massa, feugiat ac quam sed, iaculis accumsan justo.

Green Deal: Eiwitshift op ons bord

Sligro Food Group Belgium werkt sinds juli 2021 mee aan de Green Deal eiwitshift op ons bord. De Green Deal is een overeenkomst tussen de Vlaamse overheid en tal van organisaties zoals Sligro om de consumptie van meer duurzame eiwitbronnen te promoten.

 

Het doel van deze eiwitschift is om de verhouding aan dierlijke en plantaardige eiwitten in het gemiddelde Belgische voedingspatroon om te draaien van zestig procent dierlijke, naar zestig procent plantaardige eiwitten. Concreet wil dit zeggen dat men minder eiwitten uit dierlijke bronnen zal halen, zoals vlees en kaas en meer uit plantaardige bronnen zoals peulvruchten en volle granen. Dit is namelijk beter voor het milieu, aangezien de productie van plantaardige eiwitbronnen minder milieubelastend is in vergelijking met de productie van dierlijke eiwitten. Ook voor de gezondheid van de mens zou deze overgang voordelig zijn. Meer plantaardige voeding leidt namelijk over het algemeen tot een betere gezondheid.

Voedselroutines

Voedingsgewoontes aanpassen is echter niet vanzelfsprekend, maar chefs kunnen hierin wel een cruciale rol spelen. Weten dat minder dierlijk en meer plantaardig eten beter is voor mens en milieu is één ding, effectief de voedingsgewoontes van de Belg aanpassen is veel uitdagender. Gelukkig zijn er wel technieken die ons daarbij kunnen helpen. Het inspelen op voedselroutines is één zo’n manier.

 

Op de website van de Vlaamse overheid worden voedselroutines voorgesteld als drie bouwblokken. Deze blokken beschrijven factoren die de voedselgewoontes van de mens bepalen en waarop dus kan worden ingespeeld om voedselgewoontes te veranderen. Hoe meer op die bouwblokken wordt ingespeeld, hoe groter het effect van gedragsverandering bij de consument zal zijn.

Hier links een representatie van dit voedselroutinemodel, met de 3 bouwblokken: eiwitcultuur, voedselvaardigheden en gezond, kwalitatief en veilig aanbod.


1. Eiwitcultuur:

Wat men eet is deels cultureel bepaald. Hoe kijkt de maatschappij naar voeding? Wat is ons aangeleerd? En wat zijn onze tradities? Nieuwe voedselroutines die gebaseerd zijn op plantaardige voeding, maar die te ver af staan van onze gewoontes zullen niet worden overgenomen door de bevolking. Er moeten dus slimme manieren gezocht worden om de focus naar plantaardig te leggen, zonder te sterk af te wijken van de eetcultuur.

TIP: Wil je inspelen op deze bouwblok? Recreëer dan zeer bekende gerechten en maak ze meer plantaardig. Denk bijvoorbeeld aan spaghetti met minder gehakt, veggie balletjes met rode kool, bloemkool in een sojabechamelsaus of stamppot met een beperkte hoeveelheid spekjes.

TIP: Leg de focus op typisch Belgische, plantaardige producten. Denk bijvoorbeeld aan de Belgische aardappelen, witloof, spruitjes of asperges. Maak ze traditioneel en lekker klaar en presenteer ze met een zodanige trotsheid voor het product, dat het vlees bijna bijzaak wordt. Denk bijvoorbeeld aan een gevulde aardappel met sojaroom en quorngehakt en wat gruyèrekaas, geserveerd met wat gestoofd witloof. Feestelijk eten, met beperkte dierlijke eiwitten.

Titel

2. Voedselvaardigheden:

Hiermee wordt de kennis bedoeld van de mensen. Weten ze wat meer plantaardig eten is? Weten ze waarvoor het goed is? Als ze meer weten en hun kennis kunnen implementeren, zullen ze bewustere voedingskeuzes maken.


3. Gezond, kwalitatief en veilig aanbod:

Hiermee wordt de fysieke beschikbaarheid van voedsel bedoeld, zowel in aanbod als prijs.

TIP: Wil je inspelen op deze bouwblok? Maak plantaardige voeding dan meer beschikbaar. Maak het kiezen voor plantaardig, of meer plantaardig zo vaak mogelijk een aantrekkelijke optie voor zoveel mogelijk mensen waarvoor je kookt.


De planeet is je alvast dankbaar voor je bijdrage!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
Accountgegevens
Loading...
Profiel aanpassen
Close
Chef cook posing