Vis van het jaar 2022: de garnaal

Vind hieronder enkele tips en recepten!

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Praesent euismod quis ipsum vel sodales. Maecenas bibendum tellus in aliquet molestie. Integer augue massa, feugiat ac quam sed, iaculis accumsan justo.

Wist je dat:

  • We garnalen vangen doorheen het hele jaar, maar dat de topmaanden september, oktober en november zijn?
  • Wanneer ze gevangen zijn ze al gekookt worden op zee in een pekelbad?
  • Garnalen in zand– of slikachtige bodems van ondiep water leven.? In de zomer komen ze dichter naar de kustlijn omdat het water dan warmer is.
  • Je garnalen zowel in koude als warme gerechten kan gebruiken? Al kan je ze bij een warme bereiding best op het einde toevoegen. Zeker niet laten meekoken!

How to: garnalen pellen

1. Neem de garnaal tussen duim en wijsvinger en trek de garnaal recht.

2. Duw het staartstuk wat naar voren met een lichte draaibeweging.

3. Het staartstuk komt los en je kan het naar achteren trekken.

4. Trek nu het garnaalvlees van het kopstuk.

5. Moest er toch nog wat schalen op het garnaalvlees zitten, verwijder deze dan.

Bouillon van garnaalschalen

De koppen en schalen van garnalen hebben zoveel smaak dat het echt jammer is om ze weg te gooien. Hierbij een recept om er een lekkere bouillon mee te maken.

Bereidingswijze:

Verhit olie in een grote pan. Bak hierin de schalen en koppen op een hoog vuur en doorroer (alle schalen moeten even gebakken hebben). Voeg wat selder, ajuin, wortel en cayennepoeder toe. Flambeer met een scheut cognac.


Bevochtig dan tot alles net niet onder staat met water (teveel vocht kan de smaak van de garnaalkoppen verminderen). Laat nu op zacht vuurtje voor ongeveer een uurtje en half tegen kookpunt trekken. Daarna kan je met een mixer alles fijn mixen. Zeef daarna door.

Als je het dan nog door een schone keukenhanddoek zeeft zal de bouillon nog helderder zijn.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
Accountgegevens
Loading...
Profiel aanpassen
Close
Chef cook posing