Gezonde voeding tijdens de blok

Tijdens de blokperiode wordt er veel van je gevraagd en hebben je hersenen de juiste voeding nodig om optimaal te presteren. Net zoals een auto niet op een lege tank kan rijden, hebben ook je hersenen een constante gebalanceerde toevoer van voedingsstoffen nodig om scherp te blijven. Wat je eet, kan een grote invloed hebben op je energieniveau, geheugen en concentratie.

De volgende tips, gebaseerd op de adviezen van NICE (Nutrition Information Center), bieden eenvoudige en effectieve manieren om je voedingspatroon tijdens de blokperiode te optimaliseren. En omdat we weten dat studeren soms om snelle en voedzame oplossingen vraagt, delen we ook een recept voor een gezond tussendoortje om je energieniveau op peil te houden.  

7 tips om optimaal te presteren

Tip 1: In balans

Eet regelmatig, maar houd het in balans. Te weinig eten kan leiden tot vermoeidheid en concentratieproblemen, terwijl een te volle maag je loom kan maken. Zorg daarom voor een gevarieerd dieet met een goede verdeling van voedingsstoffen om energiedips en onrust te vermijden.  

Tip 2: Neem alle tijd voor je maaltijd

Maak van je maaltijden een rustmoment en vermijd eten tussen de boeken door. Drie uitgebalanceerde maaltijden per dag, met twee lichte tussendoortjes, helpen om je energieniveau stabiel te houden. Een te late of zware maaltijd kan je slaap verstoren, dus let daar ook op.  

Tip 3: Kies gezonde energiebronnen

Volkoren producten zoals bruin brood, havermout en zilvervliesrijst geven langdurige energie en houden je bloedsuikerspiegel stabiel. Lichte tussendoortjes zoals fruit, yoghurt, een handje ongezouten noten of een kopje groentesoep zijn perfect om tussendoor bij te tanken. 

Receptinspiratie

  • Havermoutballetjes met noten en dadels

    Een gezond tussendoortje, ideaal voor studenten!

Tip 4: Zet groenten en fruit centraal

Groenten en fruit zijn rijk aan vitaminen en mineralen die je alert en energiek houden. Varieer met de presentatie: een kleurrijke fruitsalade of boterhammen met rauwkost kunnen aantrekkelijker zijn dan een los stuk fruit of een gewone boterham. Ook smoothies van vers fruit geven een verfrissende energieboost.  

Tip 5: Blijf gehydrateerd

Voldoende water drinken is essentieel voor je concentratie. Zelfs lichte uitdroging kan je cognitieve functies verminderen. Streef naar 1,5 liter per dag en varieer af en toe met thee of een kopje koffie, maar vermijd suikerhoudende frisdranken en energiedranken vanwege hun pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel.  

Tip 6: Bewaar alcohol en energiedranken voor later

Alcohol vermindert je helderheid en concentratie, terwijl energiedranken en cola naast cafeïne veel suiker bevatten. Bewaar deze voor na de blokperiode en geef voorkeur aan natuurlijke energiebronnen.

Tip 7: Beperk vet en zoet

Vermijd zware, vette maaltijden die je loom kunnen maken, evenals suikerrijke snacks die je bloedsuikerpieken en –dalen veroorzaken. Een stukje chocolade kan prima zijn, maar voorkom dat je te veel suikers consumeert om energiedips te vermijden.