Voedingszorg bij slikstoornissen

Maecenas bibendum tellus in aliquet molestie.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Praesent euismod quis ipsum vel sodales. Maecenas bibendum tellus in aliquet molestie. Integer augue massa, feugiat ac quam sed, iaculis accumsan justo.

Titel

Dysfagie of slikstoornissen

Zorgeloos genieten van eten en drinken is niet voor iedereen vanzelfsprekend. In de zorg zijn er heel wat bewoners of patiënten die kampen met dysfagie of slikstoornissen. Dit kan blijvend of tijdelijk van aard zijn, bijvoorbeeld tijdens een revalidatieperiode. Slikproblemen kunnen het risico op ondervoeding, uitdroging, een longontsteking en zelfs overlijden vergroten. De angst om zich te verslikken, heeft grote gevolgen voor het gevoel van veiligheid, comfort en autonomie.


Daarom is het voor mensen met kauw- en slikproblemen belangrijk dat zij eten en drinken krijgen dat de juiste dikte, ook wel consistentie genoemd, heeft. De logopediste en de chef spelen hierbij een belangrijke rol. De logopediste adviseert welke voedingsconsistentie de bewoner of patiënt veilig en efficiënt kan wegslikken. De chef zorgt ervoor dat de maaltijden met smaak en in de juiste consistentie worden bereid.  Het is belangrijk dat er hierbij een goede communicatie is tussen de keuken en de zorg. Als bewoners en patiënten voeding in de juiste consistentie krijgen, krijgen zij voldoende energie, eiwitten en andere voedingsstoffen binnen. Bovendien vergroot dit hun gevoel van veiligheid, comfort en autonomie.  


Hierbij ontbreekt vaak een eenduidig protocol, waardoor zorgorganisaties verschillende termen gebruiken voor bepaalde diktes. Dit maakt de communicatie tussen de zorginstellingen bijvoorbeeld moeilijk wanneer een bewoner van het ziekenhuis naar het woonzorgcentrum gaat. Om verwarring te voorkomen ontwikkelde een internationale groep professionals in de gezondheidszorg een raamwerk: IDDSI (International Dysphagia Diet Standardisation Initiative).


Het doel van IDDSI is om het eten en drinken voor mensen met kauw- en slikproblemen veiliger te maken. Daarvoor is het belangrijk dat alle zorgverleners dezelfde taal spreken op het gebied van voedingsconsistenties. IDDSI is een raamwerk dat bestaat uit 8 levels. Deze worden aangeduid met een kleur, een cijfer en een omschrijving. Voor elk level ontwikkelden de professionals een aantal testmethoden om de voedingsconsistentie te bepalen.


Wil je meer info over het IDDSI Framework? Bekijk dan dit document met meer gedetailleerde informatie.

Titel

Titel

Implementatie van IDDSI voor zorgorganisaties


Je hebt een concreet kader en door de verschillende levels weet iedereen, van chef tot zorgmedewerker, waar de voeding aan moet voldoen.


Het menu aanbieden volgens de 8 levels is tijdrovend en vaak niet realistisch in de zorgkeuken. Het is daarom ook niet noodzakelijk dat alle IDDSI levels worden toegepast. Je kan best nagaan binnen jouw organisatie waar de grootste noden liggen om zo te bepalen welke IDDSI-levels vanuit de keuken kunnen aangeboden worden om elke bewoner/patiënt een smakelijke en veilige maaltijd te kunnen bieden. Op basis daarvan kunnen de menu’s opgemaakt worden. Een opleiding en duidelijke communicatie over de aanpak en het beleid hierrond is noodzakelijk zodat iedereen in de organisatie op de hoogte is van het aanbod en de toepassing.


  • Tips voor een duidelijk beleid rond maaltijden met aangepaste consistenties binnen jouw organisatie:
  1. Breng expertise samen, breng samen met de keuken- en zorgmedewerkers de huidige consistenties en noden in kaart.
  2. Maak het assortiment visueel zichtbaar door bijvoorbeeld posters met foto’s van de maaltijden en de toepassingen op te hangen.
  3. Communiceer duidelijk over het aanbod (dit kan ook visueel) naar alle betrokkenen: keuken, zorg, bewoners/patiënten, familie. Zodat iedereen dezelfde taal spreekt.


Beschikbaar in ons assortiment:


De maaltijden kunnen vanuit de keuken in de verschillende consistenties bereid worden. Echter zijn er ook kant- en klare oplossingen beschikbaar, zowel voor de broodmaaltijden als voor de warme maaltijden.


Vanuit onze centrale keuken bieden wij maaltijden aan in aangepaste consistentie. We merken immers dat de keuken niet altijd de juiste middelen heeft om deze consistentie correct te bereiden. Daarom bieden wij de mogelijkheid aan onze klanten om deze maaltijden diepgevroren en in individuele porties te bestellen. Dit kan als aanvulling op het standaard menu. Wat wordt er in onze keuken bereid?


  • IDDSI 3 maaltijden: Dikvloeibare maaltijden, vrij van stukjes. Deze kan je met een lepel eten óf uit een beker drinken.
  • IDDSI 4 en IDDSI 5 maaltijden: in ontwikkeling.


Heeft u vragen over ons aanbod of het assortiment?
Neem contact op met onze diëtiste: riet.deckers@javafoodservice.be.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief
Accountgegevens
Loading...
Profiel aanpassen
Close
Chef cook posing