Tips om deze richtlijn toe te passen

Half dierlijk, half plantaardig

We houden bijna allemaal van een stukje vlees, vis of kaas en van een glas melk. Maar we weten ook allemaal dat te veel nooit goed is. De helft van de Belgen eet daarom niet meer elke dag vlees of vis. En steeds meer Belgen zeggen dat ze vaker willen kiezen voor een maaltijd zonder vlees of vis. Dat is slim. Want een plantaardige maaltijd is niet alleen beter voor je gezondheid. Het is ook beter voor je omgeving én voor het klimaat.

Maar hoe vaak kies je nu best voor een plantaardige maaltijd? De nieuwe richtlijn is eenvoudig: probeer voor halfhalf te gaan. Kies de helft van de week voor een plantaardige maaltijd of halveer je porties vlees. Voor plantaardig kiezen, wordt trouwens steeds lekkerder én makkelijker. Je kan vandaag al beginnen door één ingrediënt, product of maaltijd te vervangen.

Tips om de halfhalf-richtlijn toe te passen

TIP 1: Begin klein.

Halfhalf is slechts een richtlijn. Wees daarom trots op elke kleine stap die je zet in de goede richting. Verandering vraagt tijd.

 

TIP 2: Pas de makkelijkste maaltijden eerst aan.

Halfhalf slaat op het volledige voedingspatroon. Vind je het moeilijk om de warme maaltijden plantaardig te maken? Start dan mij het plantaardig maken van de broodmaaltijd door bijvoorbeeld plantaardig beleg aan te bieden. Of bij de snack, door koekjes zonder boter of eieren te voorzien.

 

TIP 3: Gebruik de helft minder vlees, als het kan.

Je hoeft niet de helft van de tijd plantaardig te eten. In sommige maaltijden kan je makkelijk de hoeveelheid vlees halveren. Kies er bijvoorbeeld voor op spaghettisaus te maken met de helft minder gehakt en meer groenten.

 

TIP 4: Las enkele veggiedagen in.

Als bovenstaande tips goed werken, volstaat het om slechts enkele dagen een volledig plantaardige hoofdmaaltijd te maken. Vervang vlees of vis bijvoorbeeld door gelijkaardige veggie alternatieven of door peulvruchten.

 

Hieronder vind je een voorbeeld weekmenu, voor en na het implementeren van deze tips.

 

VOOR

NA

Ma

- Havermout gemaakt met melk

- Erwten en wortelen met kip

- Brood met kaas

X

X

X

- Havermout gemaakt met sojamelk

- Erwten en wortelen met kip

- Brood met kaas

V

X

X

Di

- Brood met chocopasta

- Broccolipuree met visfilet

- Brood met kipcurry

V

X

X

- Brood met chocopasta

- broccolipuree met visfilet

- Brood met veggie kipcurry

V

X

V

Woe

- Yoghurt met fruit

- Spaghetti met gehakt

- Brood met kaas

X

X

X

- Sojayoghurt met fruit

- Spaghetti met de helft gehakt

- Brood met kaas

V

V/ X

X

Do

- Ontbijtgranen met melk

- Rode kool met gehaktballetjes

- Brood met krabsla

X

X

X

- Ontbijtgranen met melk

- Rode kool met veggie balletjes

- Brood met hummus

X

V

V

Vr

- Brood met confituur

- Frietjes met stoofvlees

- Brood met tonijnsla

V

X

X

- Brood met confituur

- Stoofvlees van seitan en champignon

- Brood met tonijn/kikkererwtensla

V

V

V/ X

Za

- Yoghurt met fruit

- Bloemkoolcurry met kip en rijst

- Brood met ham

X

X

X

- Yoghurt met fruit

- Bloemkool en linzen curry met rijst

- Brood met ham

X

V

X

Zo

- Pistolets met charcuterie

- Witloof met ham en kaas

- Brood met eiersalade

X

X

X

- Pistolet met charcuterie

- Witloof met ham en kaas

- Brood met paprikaspread

X

X

V

 

Meer tips en info vind je op de website van het Vlaams instituut Gezond Leven.

https://www.gezondleven.be/themas/voeding/voedingsdriehoek/uitgangspunten-voedingsdriehoek/meer-plantaardig-met-halfhalf

Recepten

We inspireren je graag met smaakvolle recepten waarbij we de helft van het vlees of de vis vervangen door voedzame peulvruchten. Een smaakvolle manier om een stap in de juiste richting te zetten.